Förskoleupproret prövar obruten mark

#pressatläge 2018

När Förskoleupproret startades för sju år sedan var det av ilska och frustration då vi inte fick förutsättningar att arbeta fullt ut efter Läroplanen. 

Sedan dess har Förskoleupproret vuxit sig än större och än starkare. Men trots det måste vi fortfarande kämpa för att få de rätta förutsättningarna att utföra vårt så viktiga uppdrag! Tillsammans med alla de snart 35000 medlemmarna i Förskoleupproret höjer vi nu, återigen, våra röster. 

Då, liksom nu, är detta ett rop på hjälp till Sveriges yttersta beslutsfattare, från alla oss som dagligen arbetar med usla förutsättningar. Det är ett rop på hjälp för alla våra kollegor som blir sjuka av jobbet och ett rop på hjälp för alla de barn som har rätt till utbildning och att bli sedda och bekräftade. 

Till detta hör att våra kollegor flyr yrket. Många blir långtidssjukskrivna och andra skräms iväg av dessa kollegors utmattningstillstånd och byter yrkesbana. Det är en förlust. Inte bara för de enskilda kommunerna utan även för skolsverige då det enligt forskning står klart att om barn ska få en utbildning av god kvalité erfordras utbildad personal. 

För att förskollärare och barnskötare ska kunna utföra sitt uppdrag krävs därför vettiga förutsättningar. Alltså långt mycket mer än fina styrdokument och friserade siffror att stolt visa upp internationellt. 

Vi har genom åren arbetat på olika sätt, såsom via radio och tv, med hjälp av vittnesmål, artiklar, manifestationer och, det viktigaste, genom flera samtal och möten med lokal- och rikspolitiker, för att nå fram med vårt alarmerande budskap. Våra ledord har varit dialog, samtal och samarbete.

Vi har alltid velat och vill föra dialog. Men kan konstatera att dialogen har förvandlats till en monolog. 

Vi har alltid velat och vill samarbeta. Men förstår nu att vi står ensamma i en verksamhet med svåra och oroväckande risker. 

”Inget skulle vara möjligt om ingen provade det omöjliga”

Åtgärder för att skapa god arbetsmiljö inom förskolan finns presenterade i riskbedömningen som vilar på forskares ord och Förskoleupprorets krav. Riskbedömningen bifogades kallelsen inför det digitala mötet som hölls den 30/9-20 där samtliga partier var inbjudna. 

När dialog och samarbete efter all denna tid och allt detta arbete uteblir och vi ständigt får höra att partierna lyssnar, men ändå inget gör, lämnar det oss att slutligen driva igenom anmälan till Arbetsmiljöverket. Det framgick med all önskvärd tydlighet i kallelsen att vi skulle göra det om inga åtgärder sattes in.  

Inga åtgärder enligt riskbedömningen har i skrivande stund satts in. 

Vi genomför det vi lovar och säger. Så... 

Kan Förskoleupproret göra en regelrätt anmälan till AMV (Arbetsmiljöverket) gällande arbetsmiljön inom Sveriges samtliga förskolor? Vi vet inte men nu är det gjort. Vårt motto är: ”Inget skulle vara möjligt om ingen provade det omöjliga”. 

Den 27 januari 2021 skickades en 6:6a in till Arbetsmiljöverket enligt nedan länkar.

Detta är en kraftig markering: Nu räcker det! 

Detta skickades in till Arbetsmiljöverket den 27 januari 2021:

Samt:

  • ”Prekariserande förhållanden? En kvalitativ studie om upplevda negativa organisatoriska arbetsvillkor inom barnomsorgen

Förskoleupprorets ledningsgrupp: Annette Nord, Katrin Nörthen, Anki Jansson, Annica Järking, Monica Lindström, Diana Hall

Förskoleupprorets ledningsgrupp: Annette Nord, Katrin Nörthen, Anki Jansson, Annica Järking, Monica Lindström, Diana Hall

Kontakt